78005-D.jpg

tittel

Spurvehauk i Dalen 2011

Lørdag 8. oktober 2011. Vi – min kone Lise og meg selv – er på vei til Jostein og Maj-Lena ved Dalen Villmarkssenter i Telemark for å fotografere spurvehauk fra skogsskjulet. Full fres ved skjulet, var Josteins siste beskjed på e-post før vi drog.

Og spurvehaukene kom… hele dagen. Samtidig dalte de første fine snøkorna ned over skogen rundt Dalen. Etter en 4-5 timers kjøretur fra Hidra, over Kvinesdal og Eiken til Evje, opp Setesdalen til Valle og så RV45 til Dalen, møtte Jostein og Maj-Lena oss på gårdstunet. Kaffekoppen i venstre hånd og smilet på lur. Jostein og Maj-Lena er verdens hyggligste mennesker og vi fant tonen med det samme.


Dalen Vilmarkssenter ligger på gården Døli på vestsida av Dalen i Telemark. Bratte lier, gammel, knudrete granskog blandet med lauskog, rotvelter og kulturlandskap i en hærlig blanding. På Dalen Vilmarkssenter finner du det meste av hva frilufts-mennesker fordrar. Her er det ikke mindre enn 17 hester som bl.a. brukes til turguiding, her avles hunder i stor stil, det drives jakt og fiske og på Døli kan du overnatte og bli servert god mat og drikke. Vi bodde i “BæBu”, et gammelt sauefjøs som Jostein elegant har forvandlet til ei vilmarksstue i luksus-klassen.

 

For vår del var det naturfoto som var målet, og her satser Jostein og Maj-Lena stort. Gaupebu til fotografering av kongeørn står allerede klar (plass er bestilt til januar :) ), flere skjul for fiskeørn er tilgjengelige i sommerhalvåret og hakkespettskjul kan brukes om våren. Nå på sensommeren og tidlig høst er det skogsskjulet som brukes og det var hit og til spurvehaukene vi skulle denne gang.

 
Da vekker jeg deg klokka fem, litt frokost og matpakke og så drar vi oppover til skjulet klokken seks
, sa Jostein….. og så er det en bratt bakke først… Joda, bakken var bratt den, pulsen steg og lungene arbeidet hardt. Ole Jørgen Liodden har rett når han skriver i den siste boka si at det er viktig for naturfotografer å holde seg i form :) .

 Vel oppe ved skogsskjulet åpner terrenget seg opp. Her har Jostein hogget trær og laget en fôringsstasjon for nøtteskriker, skjærer, småfugl og ekorn. Stasjonen er attraktivt dekorert med gamle, krokete stammer som fungerer som kulisser. Rundt stasjonen står tre romslige kmuflasjetelt, to ved siden av hverandre for fotografering i medlys og ett på andre sida av plassen vendt mot øst. Her blir det motlys ved soloppgang, men i dag er det gråvær og nedbør i vente. Til neste år er det planlagt en permanent kamuflasje med oppvarming og overnattingsmuligheter og den 5×2 meter store bygningen er allerede påbegynt.

Kameraet med 200-400mm på stativ, et telekonverter i beredskap og 70-200mm på et annet hus. På med mer tørr ullskjorte og godt med klær, fram med te og en matbit, mobilen på lydløs, Jostein legger ut nøtter og brødskalker før han drar ned på gården igjen og stillheten senker seg over skogen. Jeg er klar…..

 

Lyset kommer sikkert, men sakte sigende… hva vil skje? Spenningen stiger. Nå er jeg der jeg ønsker å være – naturopplevelse og naturfoto i harmoni. Lise har antagelig morgen-kaffen ved peisen i stua akkurat nå. Ja, ja… hver sin lyst.

 

Spurvehauken (Accipiter nisus) jakter på småfugl og smågnagere og er utbredt over store deler av landet, men vanligere i sør enn i nord. Om høsten drar mange av haukene sørover til varmere strøk eller overvintrer langs kysten av Sør-Norge. Josteins fôringsstasjon er et eldorado for småfugler og smågnagere, og nøtteskrikene holder fest hver dag fra morgn til kveld. Denne fargerike kråkefuglen er da også den første som viser seg så snart det lysner av dag. Først en, så to og etter hvert mange, alle ganske desperate etter å finne nøtten under brødskalken inni stubben. Her er det nok av byttedyr for haukene!

spurvehauk
Så med ett er den første hauken den. Helt stille sitter den på toppen av en av kulissene. Den speider med vaktsomt blikk. I kikkerten ser den farlig ut, stakkars småfugler!

 

Ennå er det for mørkt for god foto-grafering (nei, jeg har ennå ikke D3, men må klare meg med D700), men ved hjelp av en blits og en blitskondensator (“better beamer”) blir det skarpe bilder av hauken mot den svarte bakgrunnen av natta som holder på å forsvinne.

Lyset kommer sigende og et blåskjær blir synlig mellom trærne i bakgrunnen. Hauken sitter der ennå, klikk, klikk, klikk… en trollsk stemning akkurat nå.

Så går det slag i slag. Flere hauker dukker opp. De setter seg på kulissene og speider med et olmt og vaktsomt blikk. Plutselig slipper de seg løs og stuper på jakt etter nøtteskrikene. Raske vinge-slag. Skrik og skrål fra jeger og bytte, men nøtteskrikene, som er nesten like store som hauken, unslipper.

Å fotografere haukene i flukt er vanskelig. Jeg prøver, men er ikke heldig denne gang. Det virker ikke som nøtteskrikene lar seg skremme av haukenes forsøk på å sette klørne i dem. Straks etter et angrep komme de tilbake til fôringsplassen. Hauk og nøtteskrike side om side i samme tre.
nøtteskrike

Himmelen blir mørkere og det svake lyset som kom, blir enda svakene. De første snøfillene faller stille mot bakken. Førts små, lette snøkrystaller, så større og tyngre snøfiller. Dette gir spennende motiver med “hauk på grein i snøvær”…

Ekorn og skjærer tar også turen til fôringsplassen. I tretoppene lurer et ravnepar og dagen før hadde en hønsehauk vært nedom kulissene mens kongeørna sirklet på himmelen.

Spurvehaukene jakter til midt på dagen, da roer aktiviteten seg litt, men sju timer i skjulet gikk som en røyk.

Det er ingen tvil om at Dalen Vilmarkssenter tilbyr unike muligheter for natur-opplevelser og naturfotografi! Her kommer vi garentert tilbake!Mange takk til Jostein og Maj-Lena for en storartet helg sammen med spurvehaukene i Dalen…

 ________________________________________________________________________________________________________________________________

HER ER FOTOGALLERIET FRA DALEN:{jacomment on}


Du er her: Home PHOTO Spurvehauk i Dalen 2011