116070-D.jpg

tittel

Tåkemorgen

tåkemorgen ved ualandDet var tidlig morgen den 22. september. Jeg var på vei til Stavanger, til "oljebyen", og kanskje en tur til Revtangen for å sjekke høsttrekket av fugl på vei til syden. Fotoutstyret var som vanlig med. Allerede i Drangsdalen nord for Moi, skjønte jeg at dette var en spesiell morgen. Tåka lå tett i dalbunnene og den klare høstlufta omkranset fjelltoppene og skogen over. Sola var på vei opp, klokka var snart halv åtte. Dette skulle bli en fantastisk tåkemorgen ved Ualand.

Strekningen på E39 mellom Ualand og Helleland, er den høyeste traseen over havet mellom Flekkefjord og Stavanger.  Her går veien i ca 300 meters høyde og Stokkafjellet i nordøst rager 615 m.o.h., ikke mye, men nok til at snøen her kan ligge helt til august i snørike år.

Mellom Stokkafjellet og E39 er det flere store og små vann. Urdalsvatnet, Bilstadvatnet Teksevatnet, Haugatjørna, Kleivatjørna og Hæstadvatnet ligger på rekke og rad fra øst mot vest langs den sterkt trafikkerte hovedveien. Like før Hæstadvatnet kan man gjøre en nesten komplett U-sving og følge den smale Sørlandsveien tilbake omtrent en kilometer før den på nytt ender på E39. Denne smale grusveien går langs Kleivatjørna og Haugatjørna. Det var her jeg endte opp i dag og ble en time forsinket til oljebyen.

Sola var på vei opp over fjellene i øst. Det var høstens første kjølige dag, pluss to grader langs veien. Perfekte forhold for tåkelegging!  Helt stille. Over tåka i dalbunnen var det helt klart.

Overflaten på de små vannene var speilblank og blåsvart, skogen var gylden gul eller blågrønn avhengig om jeg så mot eller vekk fra sola. Trærne kunne anes som diffuse silhuetter gjennom tåka.  Her var det mange spennende motiver!  Høsten hadde kommet lenger her enn hjemme på Hidra, trærne var gule og røde, mens de de mest standhaftige bladene fremdeles hold på klorofyllet og var grønne.

Lyset betyr alt, hadde jeg hørt fotografen Johan Sirevåg si under sitt foredrag i Kvinesdal Fotoklubb kvelden før. Nå fikk jeg se og teste dette i praksis. Jeg "skrudde på manuelt" og valgte å under- og overeksponere litt. Tåke, sol og mørke vannflater er ikke den letteste kombinasjonen og jeg ville gjerne ha ulike eksponeringer å velge mellom når RAW-filene skulle behandles senere. Kleivatjørna var først ut. Kanskje det beste bilde denne morgenen kom allerede i første serie?

taakemorgen, foggy morning
Når det er tåke, forsvinner kontraster og konturer.  Fargene blir diffuse og det oppstår en trollsk stemning. Hele scenen blir nærmest malerisk. I dag var det slik at selv om tåka var ganske tett, var vannflaten i forgrunnen godt synlig. Speilbildet av landskapet ble tydelig og gjorde bare motivet enda mer spennende. Tåka lå flekkvis, og noen steder var forgrunnen klart opplyst av den lave morgensola.

Bjørka ved Kleivatjørna hadde blitt grønngul og hang ut over vannet som i morgenlyset nærmest virket kullsvart. Gjennom tåka, som langsomt kveilet seg innover vannet fra øst, kunne jeg skimte skogen og de gulgrønne bjørkene med hvite stammer. Dette ble spennende!


Når tåka i noen korte øyeblikk lettet litt og sola fikk mer tak, ble sikten bedre, fargene kraftigere og E39 ble synlig i bakgrunnen.  Litt forsiktig økning av fargemetningen i PS, gjorde bildet nedenfor enda mer spennende synes jeg.

Sørlandsveien bukter seg gjennom kulturlandskapet. Neste stopp blir ved Haugatjørna, et noe større vann litt lenger inne i dalen.  Her går veien helt nede ved vannkanten. Jeg kjører østover og får nå sola rett i ansiktet.  Tåka gjør landskapet gyllengult. Snur man seg og ser vestover, blir fargene naturlig nok helt forandret. Jeg vet ikke helt hva jeg foretrekker - det gule lyset mot sola eller en mer fargerik scene vekk fra sola?  Hva mener du?


Søren også... nå kommer det en bil. Ei mor med ei lita jente, på vei til skolen antakelig... de smiler, vinker og skjønner nok hva som skjer. Ingen sure miner selv om jeg sperrer veien. Folk her oppe i fjellene innenfor Jæren er ikke vanskelig, selv på en tidlig tåkemorgen. Jeg rekker å ta noen knepp til av Haugatjørna før jeg må flytte bilen og fortsette mot Stavanger. Hvilken morgen det ble!

{jacomment on}


Du er her: Home PHOTO Tåkemorgen