2954.jpg

tittel

Spurvehaukene flyr igjen

spurvehauk Høst. Gule blader og det første snøfallet på fjellet. I fjor på denne tiden drog jeg for første gang til Dalen Villmarkssenter og fikk nærkontakt med spurvehaukene og nøtteskrikene på fôringsplassen ved skogsskjulet. Det ble en stor opplevelse.  Midt i oktober i år dro jeg tilbake. Akkurat som i fjor falt den første snøen i det samme jeg krysset fylkesgrensen fra Aust-Agder til Telemark.  Det var mørkt da vi klatret opp den bratte skråningen mot fôringsplassen, men hodelyktene viste vei. Jostein geleidet meg til kamuflasjeteltet og vi passerte det nye, permanente fotoskjulet som skal åpnes senere i år. Så var det fram med fotoutstyret, rigge seg til og vente.  En kopp te og en til, men det varte ikke lenge før jeg kunne konstatere at spurvehaukene flyr igjen...

"Lykkeland"
Jostein kaller området der skogsskjulet ligger for "Lykkeland".  Vanligvis kommer fotografene tiulbake til gården Josten og Maj-Lena bor på med et stort smil om munnen og fulle minnekort. Men et teltskjul er kaldt om høsten og vinteren og det er på denne tiden av året de flotteste motoivene dukker fram. Snøfiller, visne blader og fugler blir en bra kombinasjon. 
Fra fotoskjulene ser man ut over en lysning i skogen. Her har Jostein montert gamle stubber og stammer. Man kan velge telt ut i fra lysvinkelen - medlys eller motlys, og selvsagt ut fra bakgrunn.  Opplegget fungerer greit og greiere skal det snart bli!  I hele sommer har Jostein og gjengen bygget på et permanent fotoskjul som skal kunne huse opp til 8 fotografer.  Skjulet skal ha utsikt i alle retninger der kulissene og mengden av trær varierer alt etter hvilken side av huset man velger å fotografere fra.  Etter planen skal det nye, permanentee fotoskjulet på "Lykkeland" åpnes i løpet av året.  Vinteren her oppe i Telemark er snørik, og med greinlav og kvite bjørkestammer som kulisser i et snødekket landskap, ser jeg for meg spennende julekortmotiver her til vinteren. Gjør skjulet klart, Jostein, jeg kommer....


Nøtteskriker og ekorn
Nøtteskrikene er tallrike på fôrimngsplassen.  De gafler i seg kneipbrød som Jostein har lagt ut. Snart kommer ekorn også. Noen ravner og kråker flyr over tretoppene og våger seg såvidt ned mot fôringsplassen, men er for sky til å sette seg på bakken.  Med litt vind og snøfille i lufta, blir nøtteskrikene fotogene på toppen av stammene som er satt ut som kulisser.Nøtteskrikene hold leven og sloss om maten. Her råder den sterkestes rett. Brått flyr alle av sted og jeg hører kujukjukjukjukju - ikke til å ta feil av, det er spurvehauken som flyr! Og der er den, i et glimt i granskogen. Og kråker på flukt.  Langt borte, over grantoppene, jager hauken kråkene. Jeg får noen raske bilder.

Spurvehauk
Spurvehauken holdt til ved skogsskjulet helt til midt i november i fjor. 2011 var et smågnagerår og rovfuglene hadde gode tider.  I år er det lite smågnagere noe som vil virke inn på antall rovfugler og ikke minst på ungenes sjanse til å overleve.  I fjor var det spurvehauker over alt ved skogsskjulet, hele dagen to dager til ende.  I år har det også vært rikelig med hauk ved skogsskjulet, men akkurat i dag er haukene ganske sky og det går lang tid før den første hauken setter seg utenfor kamuflasjeteltet.  Men når den først kommer er det da også et prakteksemplar! En voksen hunn (?) med praktfull fjærdrakt. I noen korte øyeblikk poserer den øverst på en av kulissene og jeg får en fin bildeserie.
Så går det ganske lang tid uten hauk.  Riktignokm er det flere hauker som flyr over grantoppene og noen setter seg i trærne over kamuflasjeteltet (liten nytte i dette fra et fotografisk synspunkt:(), men fram til stammene ppå fôringsplassen, vil de ikke.  Nøtteskrikene har gode timer og fortsetter å gafle i seg kneipbrød.  Det kommer et lett snødrev og vinden øker noe i styrke utover ettermiddagen.  Da skjer det ting!  Flere hauker kommer ned og setter seg på de halvråtne stammekulissene. Nå blir det hektisk fotografering igjen.  Godt jeg hadde tålmodighet til å vente de lange timene midt på dagen.  Snøfillene skaper er flott stemning og lager interessante rammer omkring haukemotivene.


Etter 8 timer i teltskjulet er det tid for å pakke sammen, ta utstyret på ryggene og rusle ned den bratte lia til Dalen Villmarkssenter.  Her tar Jostein i mot meg, like blid og positiv som alltid.  Neste gang i Dalen blir det fothåpentligvis et nytt isolert fotoskjul med utsikt til alle sider.  Det seg jeg fram til!  Ikke nøl med å ta turen til Dalen Villmarkssenter, her er det store naturopplevelser og fantastiske muligheter for en naturfotograf.

{jacomment on}

Du er her: Home PHOTO Spurvehaukene flyr igjen