55124-D.jpg

tittel

Varhaug gamle kirkegård

varhaug gamle kirkegårdVarhaug gamle kirkegård er en fredet kirkegård på gården Varhaug i Hå kommune på Jæren.  Kirkeplassen, som er fra middelalderen, regnes som en av våre vakreste kirkegårder. Den første kirken ble trolig reist her omkring år 1200, mens dagens kapell, som ikke er mer enn 15 kvadratmeter stort, ble bygget i 1951.

Varhaug gamle kirkegård er også et av de mest fotograferte motivene i Rogaland. Et jorde, noen gravstøtter og gamle jernkors, et kapell og noen steingjerder - med utstyn over det åpne havet og rullesteinstranda mot Nordsjøen. Det er alt.

Den 27. oktober 2012 dro fire medlemmer av Hidra Kameraklubb på fototur til den gamle kirkegården.  Vi hastet av sted med første ferge for å nå den blå timen på Varhaug før sola brøt over horisonten og kom fram akkurat i tide. To hektiske time med fotografering gav intererssante resultater...

Det var Julie, Ove Johnny, Arvid og Alf Jacob som var her ute denne tidlige lørdagsmorgenen sent i oktober.  Kald nordavind. Pluss en. Gråtroster og sissiker som desperat leter etter mat før de flyr sørover. Kråker som krangler om mat. De gamle steingjerdene ligger her slik de pleier.

Om natta hadde de første snøfillene falt over Jæren og bakken var dekket av et tynt hvit teppe. Noen morgenskyer øst i horisonten forsinket soloppgangen akkurat nok til at vi kunne fotografere i en blå time før de første solstrålene traff de gamle gravstøttene.  Og her er det lys det dreier seg om. Kom hit to timer senere og opplev at lyset er hardt, skyggene kraftige og spenningen i motivet borte.

Bildene, kamerainstillinger og bildebehandling
Bildene nedenfor er presentert i rekkefølge slik de ble tatt.  Klokkeslett er angitt i bildetekstene. På denne måten kan du få en aning om hvordan lyset forandrer seg i løpet av snaue to timer. Jeg har valgt å la bildene stå på egne bein nesten uten kommentarer, men til slutt i artikkelen finner du et avsnitt om "kongeveien" som passerer like ved siden av den gamle kirkegården. Du har også anledning til å gi kommentarer til slutt, referer gjerne til bildenummer som står først i bildeteksten hvis du vil si noe om et spesielt bilde.

Generelt sett valgte jeg å bruke manuelle innstillinger, punktlysmåle lyset på himmelen i bakgrunnen for å unngå at de flotte blå, violette og rosa fargenyansene skulle forsvinne i et overeksponert bilde.  Hvis man bruker gjennomsnittslysmåling, vil forgrunnen bli mye lysere og bakgrunnen overeksponert, noe som gir et bilde uten spennende farger. Alle bildene ble tatt i RAW-format.  Auto hvitbalanse. Bildebehandlingen har bestått i nødvendig beskjæring, rett opp horisonten, forsiktig økning av fargemetningen, men ellers ingen behandling.

Vi begynte som sagt i den blå timen...
Da klokka passerte åtte, begynte de aller første solstrålene å treffe veggen på kapellet...

Omtrentklokka kvart over åtte ble sollyset dominerende i motivet. Nå varte det ikke lenge før det beste lyset var forsvunnet...


Klokka halv ni er alt over. Sola er oppe, kapellet er fint belyst, men de spennende blå og røde fargene er borte...
Da dette var gjort, pustet vi ut, tok en kopp te og tok en tur ned på rullesteinsstranda. Vi var nå allerede på "Kongeveien". Her nede forsøkte jeg meg med ND8 filter og lange eksponeringer av brenningene som slo mot land, men lyset var for sterkt. Eksponeringstiden ble rett og slett ikke lang nok..... det får vente til en annen blå morgen eller kveld.
Kongeveien er en 10 km lang tursti langs havet fra Kvassheim til Hå gamle Prestegard. Stien følger delvis den gamle rideveien over Jæren. Den er godt merket og er delt inn i etapper: Husvegg - Grødalandstunet 4,9 km, Grødalandstunet - Obrestad havn 2,5 km, Obrestad havn - Hå gamle prestegard - Nærland 2,8 km.

Vi valgte å kjøre opp til Hå Gamle Prestegard, ta en matbit her og så gå et lite stykke av Kongeveien tilbake mot Obrestad Fyr. Nå var det steikende sol midt på dagen, hardt lys og ikke gode forhold for fotografering. Kongeveien er imidlertid ei flott løype som vi må sette opp til en full dags fototur senere...
Som avsluttning på dagen tok vi turen til Nærlandsstranda. Her lå brunnakkene tett i tett i dønningene. De ventet på å komme seg sørover til varmeere strøk.... nå er det snart vinter i Norge.

{jacomment on}

 

 

 

 

 

Du er her: Home PHOTO Varhaug gamle kirkegård