Ole Jørgen Liodden besøkte Hidra Kameraklubb
- Detaljer
- Publisert 13. november 2012
- Skrevet av Alf Jacob Nilsen
- Treff: 11213
Lørdag 10. november 2012 ble en merkedag i Hidra Kameraklubbs historie. Da besøkte den verdenskjente naturfotografen Ole Jørgen Liodden klubben og holdt to svært inspirerende foredrag for klubbens medlemmer og inviterte gjester.
Ole Jørgen Liodden har vunnet en serie priser for sine naturbilder og hadde nettopp gått til tops i i fotokonkurransen BBC Wildlife Photographer of the Year 2012 i kategorien "Animals in Their Environment" med et spektakulært bilde av en isbjørn i farvannene nord for Svalbard.
Det var med spenning at et femtitalls tilhørere ventet på foredragsholderen, og vi ble ikke skuffet!
Hidra Kameraklubb
Hidra Kameraklubb ble stiftet 8.8.2008 og har per november 2012 49 medlemmer. Klubben holder til på øya Hidra helt vest i Vest-Agder og har klubblokaler i restauranten Isbua i Kirkehamn. Vi er medlem av NSFF og har møter en gang per måned. Aktivitetene er varierte, fra bildebedømming, fotokonkurranser, opplæring i teknisk og estetisk bruk av kameraet til fototurer og sosiale sammenkomster. Klubben har også en egen, svært aktiv ungdomsgruppe.
Helt siden starten har vi lagt vekk på å bruke eksterne foredragsholdere og har i den anledning hatt besøk av Håkon Mosvold Larsen fra Scanpix, Norges fremste rovfuglfotograf Stig Frode Olsen, Janette Larsen som lærte oss mye om portrettfoto og Marianne Midtbø, som holdt foredrag om makrofotografering. Erling Svensen fra UW Photo viste oss de fenomenale undervannsbildene og Kai Jensen, en av våre fremste naturfotografer med hele sitt hjerte i naturen, gav oss et foredrag av svært høy kvalitet..... og nå var det altså Ole Jørgen Liodden som kom til Hidra.
Naturfokus, Digital Kameraglede og 101 gode råd...
Ole Jørgen Liodden driver, sammen med biologen og naturfotografen Roy Mangersnes fra Sandnes, firmaet Wildphoto Travel som arrangerer spektakulære fotoreiser til nær- og fjerntliggende strøk. Turene går til Svalbard, Kenya, Rwanda, Sør-Afrika, Galapagos og under planlegging er spenstige opplegg i Antarktis. Reisene er poppulære og de fleste blir utsolgt raskt. Kvalitet gjennomsyrer Ole Jørgen Lioddens fotografi og dette reflekteres også i Naturfokus sine reiser. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene! Som han selv sier: Jeg har brukt år og mye penger på å finne de rette reisemålene, de rette guidene og gjøre de rette tilpassningene.
I 2008 publiserte Ole Jørgen Liodden sin første bok om fotografering, Digital Kameraglede utgitt på eget forlag. Boken tar for seg viktige temaer om digital fotografi slik som: "Komposisjon", "Lysets egenskaper", "Bruk av blits" og "Bildebehandling" bare for å nevne fire av de i alt 13 kapitlene. Løp og kjøp! (ISBN 978-82-996654-8-3).
I 2011 kom oppfølgerboka med tittelen 101 gode råd for fotografering av fugler og dyr. Som tittelen sier, fokuserer denne boken på naturfoto og gjennom sju kapitler får vi 101 svært nyttige råd om temaet. Stoffet er like elegant som det er nyttig. Tekstene om hvert tema er lettleste og akkurat passe lange. Av de 101 rådene som forfatteren gir, nevner jeg bare tre: "Legg deg ned", "søk lyset" og "ha det gøy". Dette er ei bok som bør leses fra perm til perm av alle fotointeresserte....løp og kjøp igjen! (ISBN 978-82-93170-00-6).
Prisbelønnet naturfotograf
Ole Jørgen Liodden er en prisbelønnet fotograf, bare hør her:
- 1. plass i Nordic Nature Photo Contest 2012 i kategorien "Fotoreisen".
- 2. plass i GDT European Wildlife Photographer of the Year 2012.
- 2. plass ("runner-up") i BBC Wildlife Photographer of the Year 2011 i kategorien "Creative visions".
- 1. plass i BBC Wildlife Photographer of the Year 2012 i kategorien "Animals in the environment".
Den siste prisen er i naturfotografenes Oskartevling. Bedre enn dette blir det neppe! Min konklusjon: Hardt arbeid og talent gir resultater!I magasinet "Fotografi" (nr. 7/2012) kommentere Ole Jørgen Liodden vinnerbilde med tittelen Living on thin ice slik: Landskapet, formen på isflaket, måten bjørnen sitter på og fotavtrykkene var bare perfekte. Drift-is er normalt på denne tiden av året i denne regionen, men bare to uker senere hadde all isen rundt Svalbard smeltet - mye tidligere enn foregående år. Jeg håper bildet får oss til å tenke på et miljø som forsvinner raskere enn de fleste av oss er klar over, og at vi forstår den skremmende fremtiden som isbjørner flest nå møter med stadig tynnere is eller ingen is overhode.
Hva fortalte Ole Jørgen oss?
Ole Jørgen Liodden holder ikke mange foredrag i kameraklubber. Dette var hans tredje på to år. Kvalitet kommer foran kvantitet, dette er ett av Ole Jørgens mottoer og kvalitet skulle det bli.... i massevis! Sjelden har vi hørt to foredrag med så verdifullt og nyttig innhold og sjelden har vi møtt en så god formidler! Her var det fagkunnskap, entusiasme og profesjonalitet hele veien.....På forhånd hadde vi avtalt hva Ole Jørgen skulle snakke om. Det ble to foredrag, det første bygget omkring boka "101 gode råd for naturfoto av fugler og dyr" og det andre med tittlen "Antarktis og Arktis". Et perfekt opplegg for en perfekt lørdag.
Det første foredraget var bygget opp rundt sju temaer, alle under headingen "gode råd". Første tema var "planlegging". Det nytter ikke å tro man får perfekte blinkskudd bare ved tilfeldigheter, det må nøye forberedelser til: Hvilket motiv skal jeg arbeide med? Når bør jeg fotografere akkurat dette motivet? Når står sola opp? Når er lyset perfekt? Gjør "research"i god tid. Her var det mange som fikk noe å tenke på. Topp fotografi er hardt arbeid!
Så kom Ole Jørgen inn på "lys", et tema som gir oss mye å arbeide med: Unngå hardt lys midt på dagen, bruk det varme morgen og kveldslyset. Eksperimenter med motlys. Utnytt reflekser og silhuetter. Vi fikk se spektakulære eksempler på bruk av lys.....noen av bildene slo oss nesten helt ut! (Bare nesten, vi er klare for mer fotografi fortsatt :)).
"Bakgrunn" var neste tema. Foredragsholderen viste oss hvorfor bakgrunnen er omtrent like viktig som selve motivet. Pass på at bakgrunnen fungerer! Tenk på bakgrunnen når du komponerer bildet. Bruk stor blenderåpninger for å gjøre bakgrunnen diffus når du ønsker det. Men biildets forgrunn henger også sammen med bakgrunnen. Ole Jørgen fotograferer ofte gjennom gress og buster i forgrunnen for å gi denne et diffust preg. Her er rom for mye testing og dette er et godt tema for en fotodag i klubben...
"Fang motivet"... ja, selvsagt! Det er jo derfor vi fotograferer, eller...? Her kom Ole Jørgen særlig inn på betydningen av å kjenne dyrs og fuglers adferd for å kunne forutsi hva som kommer til å skje når en spennende situasjon dukker opp. Forhåndsprogramer ulike kamerainnstillingen slik at du raskt kan skifte fra lang til kort eksponering dersom du vil gjøre motivets bevegelser synlige i bildet. Lettere sagt enn gjort, men viktig for å få de beste resultatene.
Ligg lavt! Kryp! Se fuglen inn i øynene... unngå vinkling ned mot motivet. Viktige prinsipper som ble understreket gang på gang av foredragsholderen. Her er det bare å finne fram feltutstyret og legge seg ned i søla.I mer enn en time ble publikum holdt i ånde av Ole Jørgens fantastiske bilder og strålende formidlingsevne.
Så var det tid for pause og lunsj med reker naturell i regi av Isbua. I pausen solgte Ole Jørgen signerte eksemplarer av den siste boka si og mange begynte julehandelen denne lørdagen på Isbua.
Antarktis og Arktis
Eller lunsj dro vi til begge ender av verden - sammen med Ole Jørgen. Reisemålet for første del av pensjonist-tilværelsen om noen år er definitivt spikter: Antarktis!
Vi begynte i sør, så langt vekk fra Hidra det går an å komme. De kolossale isfjella på det Antarktiske kontinent. Så videre til Sør Georgia og New Zealand. Og et møte med pingvinene.... fugler Ole Jørgen er særlig interssert i. Vi fikk se alt sammen og høre historier fra turer til Sørishavet. Ole Jørgen flettet også inn tips og triks om fotografering på disse breddegrader. Interessant er det at Naturfokus planlegger reiser til Antarktis der man får nesten 10 dager blant isfjella mot normalt 3-4 dager åpå andre turer..... det er bare å begynne og spare!
I den andre enden av verden ligger Arktis med vårt eget Svalbard, et fantastisk naturområde som er i ferd med å bli totalt forandret. Det var hit Ole Jørgen tok oss med til slutt denne lørdagen i november. Han har besøkt Svalbard hele 15 ganger og kjenner området fotografisk bedre enn de fleste. Selv har jeg vært der to ganger og kan skrive under på at dette er et sted du må oppleve før isen er helt borte. Naturfokus sin tur i juli 2013 er allere utsolgt, men det finnes en mulighet senere på året.
Det var da også på Svalbard Ole Jørgen tok bilde som stakk av med seieren i BBCs konkurranse for et par uker siden. En litt trist isbjørn på et isflak i drivis som er i ferd med å smelte.
Isen forsvinner, isbjørnen lider, økosystemet ødelegges og det er vår skyld.....
Takk for innsatsen og lykke til videre
Så var arrangementet over. Vi hadde hatt besøk av en av våre beste naturfotografer og hadde lært en masse! Som takk for besøket og innsatsen overrakte klubbens leder, Karl Olav Jærgnes, et eksemplar av boka "Øy i Endring" til foredragsholderen. Boka, som ble utgitt av det lokale museet "Fedrenes Minne" i 2006, gjengir Hidras histori fra 1955-1975, en periode da øya vår gjennomgikk store forandringer. Ole Jørgen fikk også et eksemplar av "Hidrakalenderen 2013" utgitt av Hidra Kameraklubb.
Dette hadde vært en minnerik dag! En dag da vi lærte mye og en dag i naturfotofrafiens tegn. Vi takker Ole Jørgen Liodden for at han besøkte oss, ønsker lykke til videre og håper at vi kan gjenta bedriften ved en senere anledning.{jacomment on}