2954.jpg

tittel

KENYA: Samburu NR

SamburuI vår serie om nasjonalparker i Afrika, begynner vi i Kenya og i Samburu National Reserve. La det være sagt med en gang: Dette er en av Kenyas mest spennende nasjonalparker!  Samburu er et paradis for naturfotografer og naturinteresserte. Enten du vil studere i rovdyr, antiloper eller fugler så er Samburu et unikt sted å oppleve det ville Afrika. Vakker natur, variert dyreliv og litt utenfor alfarvei, med Kenyas største elv Ewaso Ng'iro rennende tvers gjennom parken, gjør at minnene herfra setter seg fast for alltid. Til venstre krysser 15 elefanter elva. Dette opplevde vi sommeren 2007 som ett av mange høydepunkter fra Samburu.

Samburu NR locationFAKTA
Samburu NR ligger mindre enn en grad nord for ekvator (0o 37,5N - 37o31'48'E) og dekker et areal på 165 km2.  Parken ble opprettet i 1985 og ligger i 'Samburu District' i 'Rift Valley Province'.

Samburu NR har en høydeforskjell på 800-1230 m.o.h., noe som gjør at dagene er tørre og varme, mens nettene er relativt kjølige. I april og november regner det mest og da kan parken få opptil 350mm nedbør. Januar-mars og juni-oktober er vanligvis tørre perioder.  (Klikk HER for større kart).

samburuSiden Samburu NR ligger nord i Kenya, har parken innslag av faunaen fra områdene på Afrikas Horn, nord for Kneya.  Dette betyr at du treffer arter i Samburu som du ikke treffer i parker slik som Amboseli og Maasai Mara, samtidig som de "tradisjonelle Kenya-artene" også finnes her.  Dyre- og fuglelivet i Samburu NR er usedvanlig rikt noe man fort legger merke til når man besøker parken. Mer enn 50 arter av patterdyr og 450 fuglearter er kjent fra Samburu. Dette kombinert med at parken er relativt liten, gir store sjanser for å oppleve virkelige unike møter med Afrikas natur når man besøker Samburu NR. 

I Samburu holder samburustammen til.  Dette er et kveg- og nomadefolk akkurat som nabostammen Masaiene. Et besøk i Samburu gir muligheter også for å besøke dette interessante stammefolket som du kan lese mer om HER.

PÅ SAFARI I SAMBURU
Samburu ligger ca. 350 km nord for Nairobi, men veiene hit er relativt bra, og man kjører fint til parken på en dag. Man kan også komme til parken med fly og flyplassen i Samburu ligger midt i selve parken. I Samburu finnes det flere steder å bo, både lodger og teltlodger med ulike krav til komfort.  Selv har jeg alltid bodd på Samburu Game Lodge som ligger like ved elva og på nordsiden av denne. 

Siden parken er relativt liten, fungerer det utmerket med to "game drives" om dagen - en i soloppgangen fram til ca. kl. 11 og den andre fra ca. kl. 15.30 om ettermiddagen ut mot solnedgang kl. 18.30.  Da får man utnyttet det beste lyset og er på plass når dyrene våkner til liv og er mest aktive, mens man kan ta en velfortjent hvil midt på dagen når sola steiker i zenit.

samburuSamburu har et variert terreng.  Det er nesten alltid noe spennende å se langs elva, og her finnes det stier man kan benytte og små utkjørsler der man kan parkere og vente på  "action".  Det var slik vi fikk se at 15 elefanter krysset elva midt på dagen i juli 2007 - en uforglemmelig opplevelse!

På nordsida av elva er terrenget kuppert og i skråningene, som har spredt busk- og krattvegetasjon og store steinblokker, har man gode sjanser til å se leoparder. Sørsida av elva er tørrere og flatere, men har sine særpreg.  Her har vi alltid sette 'somalistrutsen', en spektakulær slektning av den vanlige strutsen.

elephantEn "gamedrive" starter gjerne med en tur langs elva mens sola er i ferd med å stige opp over horisonten.  Kanskje elefantene allerede er nede for å drikke eller kanskje kommer det en løvefamilie til elvebredden for å slukke tørsten? Det skjer alltid noe ved elva om morgenen.

Det lønner seg å vente ved elva.  Ta det med ro, la tiden gå og være stille.  Plutselig skjer det noe og man får en spesiell opplevelse.  Hvis man haster avsted hele tiden, går man ofte glipp av "action".  Tålmodighet er viktig på safari, ogå i Samburu.

Når man har brukt en time eller to ved elva, og sola har kommet høyere på himmelen, kan man sette kursen norover i parken og ta turen opp i åsene bak elva.  Her er det ikke sjelden å treffe leopard eller gepard, kanskje begge deler! Alle de tre store roivdyra finnes i Samburu NR.

FAUNA
Samburu har så mange særegenheter når det gjelder dyrelivet, at vi skal ta oss tid til å se nærmere på noen av disse. Grunnleggende kunnskap om noen av artene du vil se på safari, gjør alltid utbytte av reisen større.

Gerenuk
Sjiraffantilopen (gerenuk) - Litocranius walleri
Sjiraffantilopen er spesiell fordi den har en nisje som ingen andre antiloper har.  Den kan utnytte næringen i bladene på de nederste greinene av akasietrærne og har utviklet et levesett der den reiser seg på bakbeina og strekker nakken inn mellom greinene for å få tak i de friskeste bladene. For å få dette til, må den forsere sere mengdevis med lange, sylkvasse torner.  Nakken har blitt lang og bakbeina strutter av musler, begge deler tilpasninger til fødeopptaket.

Sjiraffantilopen er utbredt i Somalia, Ethiopia og i det nordlige og østlige Kenya sørover til grensen av Tanzania.


Rutete sjiraff - Giraffa camelopardalis reticulata

Den rutete sjiraffen, eller "Somali Giraffe" som den heter på engelsk, er en av hele ni underater av sjiraffer i Afrika.  Kanskje er dette den aller vakreste?  Underarten er bare utbredt i Somalie, det nordlige Kenya og i sørlige Ethiopia. Akkurat som sine nære slektninger, er Somalisjiraffen en plantespiser som er spesialtilpasset til å spise av kronene på akasietrærne.  Her er det ingen andre dyr som kan beite.  Med den opptil to meter lange nakken når den fram til trekronene og med en lang, speialformet tunge i en spiss munn, snapper den bladene mellom de spisse akasietornene.

Grevy's Sebra - Equus grevyi
Denne sjeldne arten er den mest truede av de tre sebraartene og har status som "endangered" (EN) på IUCN-lista.  I dag finnes det ikke mer enn ca 3000 individer tilbake av arten som er utbredt i det nordlige Kenya og i isolerte populasjoner i Ethiopia. Dette er virkelig et sjeldent dyr som du kan studere på nært hold i Samburu NR.

Grevy's Sebra er utrolig vakker!  Men sine smale striper, store ører og brune snute skiller den seg klart fra den vanlige sebraen (Equus quagga) som er vanlig i mange parker i Kenya og som også finnes i Samburu.Grevy's zebra 


Somali ostrichSomalistrutsen - Struthio camelus molydophanes
Denne vakre underarten av den vanlige strutsen er utbredt på Afrikas Horn og kan treffes i Samburu NP, som blir et av artens sørligste utbredelsesområder.

Med sin kullsvarte vingefjær, lilla nakke og bein med irriserende røde striper, er somalistrutsen et syn for øyet.  Vi har oftest sett somalistrutsen på sørsiden av Ewaso Ng'iro der den ofte treffes i små grupper.


vuolturine guineafowlGribbperlehøne - Acryllium vulturinum
På en safari i Afrika, uansett om man reiser i Kenya eller i et annet land, blir fokus oftest satt på de store dyrene. Man speider etter løver, bøfler, leoparder og elefanter og overser fort alle de mindre åpenbare, men ikke desto mindre svært vakre og interesante, artene som finnes nærmest over alt. Hvis du også legger merke til og tar deg tid til å stoppe for å ta en nærmere kikk på de mange "små" dyrene og fuglene langs safariruta, vil utbytt av reisen bli desto større.

En slik art er gribbperlehøna, nok en art man ikke ser så mange andre steder i Kenya enn i Samburu.  Med sine kunstneriske, lange svarte og hvite fjær som henger som et slør over det koboltblå brystet, blir denne bakkelevnde hønsefuglen et vakkert skue. Ofte treffer man noen titalls perlehøns som graver i jorda og leter etter mat blat det gulbrune gresst, en fargekombinasjon i gult, blått hvit og svart som er svært fotogen.

Rovdyr i Samburu
Rovdyra er "highlights" på en hver safari.  I Samburu også.  I denne parken finner du alle de tre store rovdyra: løve, leopard og gepard og sjansene er store for å treffe dem alle tre.  Er du heldig, får du sett "et kill", selv om dette er en sjelden opplevelse uansett hvor man er på safari.

cheetahI 2010 fant vi en leopard i et tre i Samburu.  Noen timers venting gav resultater. Plutselig for leoparden ned av treet, satte etter to geparder som hadde drept en liten antilope og stjal denne fra gepardene. En leopard mot geparder er rått parti.  Ventingen og tålmodigheten gav resultater. Det lønner seg å være tålmodig på safari.

Ikke nøl med å besøke Samburu National Reserve hvis du får mulighetet. Dette er en av Afrikas mest spennende nasjonalparker!
leopard

{jacomment on}

Du er her: Home TRAVEL KENYA: Samburu NR