9382-D.jpg

tittel

KENYA: Maasai Mara

masai maraMaasai Mara National Reserve, eller "Mara" som den ofte kalles, er Kenyas største nasjonalpark og en fortsettelse av Serengeti Nasjonalpark i Tanzania. Dette er et sant eldorado for naturinteresserte og naturfotografer.  Her treffer man store flokker med store hovdyr som jakter på det beste gresset.  I deres fotspor følger alle de store rovdyrene; løve, leopard og gepard, som kan fråtse i kjøtt.

Er man i Mara i perioden juli-september, møter man den store migrasjonen og kan få sjansen for å se tusenvis av gnuer krysse Maraelva. Dette er en av de største naturopplevelser man kan ha! Men Mara har også mye mer enn store dyr. Her finner du hundrevis av fuglearter, nilkrokodiller og andre krypdyr, små rovdyr og mye annet på den nærmest uberørte afrikanske savanne.  Det skjer alltid noe i Mara!

Maasai Mara har navnet sitt etter masaifolket som er den dominerende stammen i området. Parken ble etablert så tidlig som i 1948, mjen dekket da bare 520 km2. I 1961 ble parken utvidet til 1821 km2 og fikk status som nasjonalpark i 1974. Siden utvidelsen i 1961 har parken blitt redusert flere ganger, siste gang i 1984, og dekker i dag 1510 km2. Dette inkluderer det spennende og artsrike området som kalles Mara Triangle, som er det nordvestre hjørnet av parken og som administreres av den ikke-komersielle organisasjonen Mara Conservancy. Bare 25% av savannesystemet i Mara er vernet, resten ligger utenfor nasjonalparkens områder.

 

Gress, gress og atter gress
Gress er nøkkelorganismer på savannen. Det store svannesystemet som i dag utgjør Serengeti og Mara er forenklet sagt et resultat av tre hovedfaktorer: lava og vulkansk aske, hover og gjødsel. Dette området av Afrika er et av de mest vulkanske området på jorda. Gjentatte vulkanutbrudd har pumpet lava ut over den opprinnelige berggrunnen og noen steder er lavalaget 2-3 km tykt!  Lava er næringsrikt og når lavaen erroderer, vaskes næringsstoffer ut. Vulkanene spydde også ut vulkansk aske som la seg som et tettpakket lag over områdene som i dag er Serengeti og Mara. Asken størknet til sement når den ble blandet med regnvann. Få trær kan få rotfeste i den harde bakken, men gressarter klarer seg bra. Hovdyr spiser gress og tramper bakken knallhard, men samtidig som de finner mat på savannene, gjødsler de også gresset. Vulkansk aktivitet for millioner av år siden og innvasjonen av hovdyr er avgjørende faktorer for å opprettholde økosystemet i Serengeti og Mara.

Den store migrasjonen
Den store migrasjonen er et av verdens underverker.  I løpet av ett år vandrer 1,4 millioner gnuer 200.000 sebraer og tusenvis av andre antiloper og gaseller fra det sørliger Serengeti, nordover og inn i Mara hvor de ankommer i juli og oppholder seg til oktober før de setter kursen sørover igjen.  En kontinuerlig vandring, dag etter dag, år etter år hele tiden på jakt etter det beste gresset (se animasjon her). I kjølevannet av migrasjonen følger rovdyra som gasser seg i rikelig med kjøtt. Og det er lett å se på gresset hvor gnuene har vært.  Områder der gnuene har vært er helt snauspiste, mens urørte sletter har langt, svaiende gyldenbrunt gress.

Fra juli til oktober er en goid tid å besøke Mara på dersom man ønsker å studere migrasjonen på nært hold. Turistene kommer hit for å se gnuflokkene krysse Maraelva.  Men dette er et lite sjansespill. Man vet aldri helt sikker når gnuene er ved Maraelva. Et år kommer de her i juli, det neste i slutten av august. Spektakulært er det uansett. Hundrevis eller tusenvis av gnuer som kaster seg utfor elvebredden og svømmer for livet i den strie elva.  Noen brekker bein, noen drukner og noen blir spist av nilkrokodiller. Mange dør, men langt de fleste overlever.

Og det er mange som vil se den spektakulære elvekryssingen.  Safarijeepene står på rekke og venter parat på at gnuflokken skal bevege seg ned mot elvebredden. Her må man ha tålmodighet. Det kan gå mange timer før noe skjer, men plutselig våger de første gnuene seg ut i vannet og da følger hele flokken etter - showet er i gang, bilene starter opp og hver sjåfør vil finne den beste posisjonen for sine pasasjerer og fotografer. Kameraklikkene jaller, minnebrikkene fylles opp.

Når kryssingen er over, ligger taperne tilbake. Gribbene kommer. Nå er det deres tur til å forsyne seg.  Den enes død, den andres brød. Mara kan virke rå og brutal, men slik er livet på savannen.  Skjellgribber og hvitryggribber som slåss om gnuenes innvoller, er flotte motiver.  Det er mye å fotografere ved Maraelva!

 

serengeti highway map


Serengeti highway!
Som så mange ganger før er verdens unike naturskatter truet av menneskelig aktivitet.  Serengeti og Mara er ingen unntak. Tanzania har planlagt en motorvei tvers gjennom Serengeti.  Motorveien går på tvers av gnuenes årlige migrasjonsrute, kutter Serengeti i to på tvers og konsekvensene av dette er ikke på noen måte klarlagte. I beste fall vil det forstyrre gnuene, i verste fall kan det sette hele økosystemet i Serengeti/Mara ut av spill.  En gruppe biologer mener at antallet gnuer vil bli redusert fra drøye 1,3 millioner til 300.000. Les mer om Serengeti Highway i National Geographic her og her. Sjekk også ut organisasjonen Serengeti Watch.

 

Rovdyr i Mara, lever de på lånt tid?
Omkring1950 var det omkring 400.000 løver i Afrika, i 1990 ca. 100.000 og i dag et sted mellom 16.500 og 47.000. De store rovdyra i Afrika er på vei ut - trist, men sant! lion

lion distributionNår migrasjonen er i Mara, er dette ikke desto mindre fremdeles det beste stedet for å se og fotografere de store rovdyra.  Mengden av hovdyr tiltrekker rovdyra og få andre steder i Afrika er tettheten av løver større enn i Mara når migrasjonen er her. En helt annen sak er det de ni månedene av året da gnuene ikke er tilstede i Mara. Da sliter rovdyra med å finne mat, og de mest pessimistiske spådommene gpår ut på at løvene vil være borte fra Mara i løpet av 20 år.

Mengden hovdyr i Mara utenfor migrasjonstiden har blitt redusert med nesten 80% siden begynnelsen av nittitallet noe som betyr at løvene og de andre rovdyra trekker ut av parken for å jakte og ofte dreper budskap.  Grunnen til at antallet permanente hovdyr i Mara reduseres, er økt bruk av landområder til landbruk.  Som så ofte før (det er nok å se på rovdyra i vårt eget land), er det de store dyrene som må vike når menneskene fragmenterer naturlige leveområder.

Løvene lever vanligvis i familiegrupper som ledes av en eller to hanner og som inneholder 5-6 løvinner og unger av flere aldre. Noen hannløver lever som nomader og streifer omkring på jakt etter en flokk de kan overta. Hannene i flokken holder kontroll over gruppen i noen år, men blir til slutt utfordret av enslige hanner som vil overta gruppen. Når dette skjer, dreper hannen vanligvis ungene for å gjøre hunnene brunstige og sikre at hans egne gener blir spredd i flokken.

Mens løvene er de tunge sjefene som jager i flokk på savannen, er gepardene de hurtige sprinterne som med lynraske spurter innhenter de små gasellene eller ungdyr av sebraer og gnuer. Å se en gepard jakte, er et syn man aldri glemmer. I Mara får man temmelig sikkert se geparder, men ikke nødvendigvis "et kill". Jaktsituasjoner der rovdyra nedlegger bytte slik det vises i all sin prakt på film og TV er vanskelig å komme innpå, og man må ha flaks for å lykkes. Ta det som en flott bonus!


Gepardene sliter genetisk. Fragmenterte populasjoner har ført til at genvariasjonen blat gepardene er usedvanlig liten. I tillegg sliter hannene med dårlig sædkvalitet og misdannede sædceller. Dette kombinert med det faktum at det kun er omkring 12.400 individer igjen i Afrika (pluss 50-60 kritisk truede individer av en egen underart i Kavirørkenen i Iran), gjør at geparden har status som truet på IUCN-lista.

Hanngeparder er sosiale og lever ofte i små grupper som består av brødre eller av solitære hanner som har slått seg sammen i par eller i trioer. Noen hanner lever enslig. Geparder som lever i grupper har mye større sjanse til å forsvare et territorium enn enslige dyr. Hunnene, som lever alene, holder til i et område som ofte er svært stort (avhengig av tettheten på byttedyr), men som ikke forsvares som et territorium.  Hannene på sin side, holder oftest til der områdene til flere hunner overlapper hverandre og forsøker å forsvare dette som gruppens territorium.  mens hannene ofte jakter i grupper, jakter hunnene alene.

cheetah

De sosiale strukturene blant rovdyra er nyttige å kjenne til før et besøk i Mara.  Men rovdyra i Mara teller også flere arter enn løve, gepard og leopard.  Hyenene er åtseletere som raskt samler seg der et byttedyr har blitt nedlagt og de går ikke av veien for å stjele bytte fra både løver, geparder og leoparder.  Er du heldig får du kanskje se noen av de mindre rovdyra slik som serval, chivet eller afrikansk villkatt. Hold ølynene åpne!

På safari i Mara
Hvordan kan du best oppleve Mara?  Etter min mening er tre faktorer avgjørende for en vellykket safari: 1) Du må bo på savannen slik at du kan være i felten før soloppgang, 2) Du må ha nok tid og 3) du må ha en jeep som ikke er overfylt og en guide som kjenner Mara.  Dette er ingen selvfølge. Velger du en minibussafari med 8-10 personer, kan du risikere at du kommer til spennende situasjoner, men ser lite fordi ting skjedde på motsatt side av bilen.  Bort du utenfor mara, kan du risikere å først komme ut på savannen når klokken er 8, da er den beste tiden over. Det er i lysningen at ting skjer og det beste fotolyset finnes!

Selv har jeg alltid bodd på Mara Bush Camp som ligger ved den lille elva Talek, en sideelv til Maraelva (se kart ovenfor).  Her er det ett minutt fra leiren til savannen. Om natta brøler løvene like ved, flodhestene grynter i elva og ikke sjelden passerer elefanter like ved teltene. 10 velutstyrte telt, god servering og en fenomenalt vennlig og service-minded betjening gjør dette til et unikt sted som ikke er overfylt av turister.  Her unngår du matkøer og forstyrrende lyder fra den siviliserte verden, bare savannens lyder når hit.
mara bush camp

Vel plassert i Mara, er det bare å nyte dagene.  Her er det mye å se.  Ikke nøl med å ta med lunsj og bruke hele dagen på savannen.  Vær tålmodig ved Maraelva, plutselig krysser gnuene. Og ikke nøl med å kjøre den lange turen til Mara Triangle.  Et besøk i våtmarkene er alltid verdt bryet. Vil du være spektakulær og sofistikert, kan du jo ta en ballongferd over savannen med etterfølgende champangefrokost? Og til slutt.... ikke bare se etter de store dyrene, det vrimler av små organismer som også har sin viktige plass i Kenyas beste nasjonalpark - Maasai Mara!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{jacomment on}

 

 

 

 

 

 

 

Du er her: Home TRAVEL KENYA: Maasai Mara